---
title: "5.2Am I required by law to report occurrences? — Guidance Material — Regulation (EU) No 376/2014 and its implementing rules, Occurrence Reporting · Avioverse"
description: "5.2 Am I required by law to report occurrences? Regulation 376/2014 (Article 4(6)a) requires pilots of an aircraft registered in a Member State or an…"
url: "https://avioverse.aero/regulations/easa/occurrence-reporting/guidance-material-regulation-eu-no-376-2014-and/section-5/5-2am-i-required-by-law-to-report-occurrences"
---

# 5.2Am I required by law to report occurrences?

Guidance Material — Regulation (EU) No 376/2014 and its implementing rules · Regulation (EU) No 376/2014 · EAR revision 27 Sep 2023

IR Implementing rule

## 5.2Am I required by law to report occurrences?

5.2 Am I required by law to report occurrences?

Regulation 376/2014 (Article 4(6)a) requires pilots of an [aircraft](https://avioverse.aero/glossary/easa/aircraft) registered in a Member State or an aircraft registered outside the Union but used by an operator for which a Member State ensures oversight of operations or an operator established in the Union, to report certain defined occurrences.

| Key principle Private pilots flying on an aircraft registered in a Member State are subject to the requirement to report occurrences under EU law. |
| -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- |

IR — Regulation (EU) No 376/2014 · GM to Reg. (EU) No 376/2014 and its IRs · Occurrence Reporting Easy Access Rules · EAR revision 27 Sep 2023

[All rules in SECTION 5 — PRIVATE PILOTS](https://avioverse.aero/regulations/easa/occurrence-reporting/guidance-material-regulation-eu-no-376-2014-and/section-5)

Consolidated from the EASA Easy Access Rules (revision 27 Sep 2023, extracted 13 Oct 2026) for convenience. Not the official publication — verify against the Official Journal of the European Union and the EASA publications before operational use.
